Veilig in Nederland?

Bestel bij Van Tricht


Het derde en tevens laatste boek Veilig in Nederland? in de trilogie Vluchten voor de oorlog is nu ook leverbaar.
De delen zijn los van elkaar te lezen.

Omar is met zijn moeder en zusje in Nederland aangekomen. Met Numi, een vriendin, en Mo, een vriend van Omar, logeren ze bij tante Polla.
Mo wil terug naar Syrie, omdat zijn ouders en zusje daar zijn. Hij ontmoet vrienden die hen zullen zoeken. Maar zijn dat wel echte vrienden? En wat zijn ze eigenlijk van plan? Kan Omar die vrienden tegenhouden?

Het is te koop voor € 13,00.

ISBN 9789492333322.

Naar de grens

Bestel bij Van Tricht

Naar de grens is het eerste deel in de trilogie ‘Vluchten voor de oorlog’.
In De overtocht (boek 2), zojuist verschenen en Het nieuwe land (boek 3) lees je meer over wat Omar, Numi, Alida en de anderen meemaken tijdens hun moeilijke reis.

Omar is 14 jaar en woont in Syrië.
Met zijn moeder en zijn zusje Alida moet hij vluchten voor de oorlog.
Maar eerst gaat Omar stiekem zijn gehoorapparaat thuis halen.
Anders hoort hij helemaal niets.
Dan komt hij Numi tegen.
Ook Numi moet vluchten en ze gaat met Omar en zijn familie mee.
Samen willen ze naar Turkije.
Ze lopen door de woestijn en komen in een zandstorm terecht.
Omar vindt Numi leuk, maar wat vindt zij van hem?
En zullen ze ooit in Turkije aankomen?

Olga Maria Berger was een aantal jaren werkzaam als logopedist. Ze schrijft al twaalf jaar boeken en korte verhalen. Ze won de Eindhovense literatuurprijs met een kort verhaal. Speciaal voor de Troef-reeks schreef ze de trilogie ‘Vluchten voor de oorlog’. www.olgamariaberger.com

Dit boek is geschreven voor jongeren. 

In de ‘De overtocht’ – het tweede boek dat nu ook leverbaar is – kun je lezen hoe het verdergaat met Omar, Numi, Alida en de anderen.

auteur: Olga Maria Berger
illustraties: Walter Donker
ISBN 9789492333230
NUR 283, 284 en 286
132 pagina’s
Verkoopprijs € 13,00


De overtocht

Bestel bij Van  Tricht

De overtocht is het tweede deel in de trilogie ‘Vluchten voor de oorlog’.

In het eerste boek Naar de grens kon je lezen dat Omar met zijn moeder en zusje in een dorp in Syrië woonde.
Omdat Omar moest meevechten in de oorlog zijn ze gevlucht. 
Onderweg hebben ze Numi en Mo ontmoet.
Die zijn met hen meegegaan.
Na een lange reis door de woestijn zijn ze in Turkije aangekomen.
In Turkije hebben ze de bus genomen naar oom Raza en tante Sara.

In dit boek De overtocht is Omar met zijn moeder en zijn zusje Alida gevlucht voor de oorlog in Syrië.
Met Numi en Mo, een vriendin en een vriend van Omar, logeren ze nu bij vrienden in Turkije.
Ze willen graag naar Nederland, naar de zus van Omars moeder.
Het lijkt zo eenvoudig, nu ze Syrië zijn ontvlucht.
Toch lukt het niet om door te reizen naar Nederland.
Wat moeten ze doen?

Over Naar de grens: “… Het verhaal leest vlot weg, is zeker niet kinderachtig geschreven en komt realistisch over. … Lezers leren door dit verhaal meer over Syrië en de problematiek van vluchtelingen … .”
NBD Biblion

auteur: Olga Maria Berger
illustraties: Walter Donker
ISBN 9789492333254
NUR 283, 284 en 286
124 pagina’s
Verkoopprijs € 13,00

Honger in Homs

Een mitrailleur begint te ratelen. Mannenstemmen galmen door de steeg en die worden beantwoord met schoten. Korte venijnige knallen. Ik druk me tegen de muur met mijn handen tegen mijn oren. 'Galal!' gil ik. We moeten naar de kelder, schuilen voor de granaten en de kogels.

Uitgegeven bij Averbode, Vlaamse filmpjes.


In 'De Rode Koffer' staan 20 verhalen van de finalisten van 'Schrijven Voor Afghanistan'.

Met het verhaal "Kamperen in de kou" heb ik de publieksprijs gewonnen. De opbrengst van dit boek met 20 prachtige verhalen, komt ten goede aan de organisatie "Save the Children". 


De rode koffer


Redactrice: Vivianne van Bijsterveld

foto: Peter Wijlaars

Olga Maria Berger wint de publieksprijs met schrijfwedstrijd van Save the Children

De MooiGeldropMierlo Krant wo 11 jan 2017, 11:00 

Geldrop - Het schrijven zit Olga Maria Berger uit Geldrop in haar bloed. Ze had al een aantal boeken geschreven, voordat 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie Save the Children een schrijfwedstrijd voor Afghanistan organiseerde.

Geen boeken
De Taliban had in Afghanistan de regel ingesteld dat kinderen geen boeken mogen lezen. Die regel is nu afgeschaft, maar alle boeken zijn vernietigd. Save the Children startte een project om boeken naar Afghanistan te brengen en in het kader daarvan werd de wedstrijd uitgeschreven.

Oproep
Olga was geraakt door de oproep van Save the Children. Ze klom dan ook direct in de pen. "Kinderen in oorlogsgebied is een onderwerp dat mij bezighoudt en waarvoor en waarover ik wil schrijven. Misschien omdat ik een naoorlogs kind ben, ik ben zeven jaar na de oorlog geboren. Mijn ouders hadden het vaak over de oorlog. Zelf ben ik moeder van vier kinderen. Het idee om met je kinderen door weer en wind de veiligheid op te moet zoeken, dat is toch een verschrikkelijk idee?!"

Boekenpakket
Dat kinderen geen boeken hebben vindt Olga bovendien een schande. "Daar moet snel verandering in komen. Boeken en lezen zorgen voor een ruim wereldbeeld. Kennis is macht en zorgt voor begrip. Met het geld dat Save the Children bij elkaar sprokkelt met het boek 'De rode koffer', worden kleine bibliotheken gemaakt in Afghaanse dorpen. Ook gaan er boekenpakketten naar scholen."

Ervaring
Ze had al ervaring met schrijven. Zo schreef Olga verschillende boeken. De meeste voor volwassenen, maar ook een paar voor kinderen. 'Honger in Homs', voor kinderen van tien tot veertien jaar, is uitgegeven bij uitgeverij Averbode. "Dat gaat over een meisje in Syrië dat hongerlijdt. De problematiek is me dus niet onbekend."

Rode reiskoffer
De schrijfwedstrijd van Save the Children had één eis. Er moest in het verhaal een rode reiskoffer voorkomen. "Mijn verhaal heet 'Kamperen in de kou' en gaat ook over een kind, een vluchteling die in Nederland is aangekomen. Dat kindje raakt bevriend met een Nederlandse jongen. Ze voetballen samen en leren elkaar door de inhoud van de rode koffer steeds beter kennen."

Publieksprijs
De schrijvers van de twintig beste verhalen kwamen in de finale en wonnen publicatie in de verhalenbundel 'De rode koffer'. Olga zat bij de twintig beste verhalen, won niet de juryprijs, maar wél de publieksprijs. Ze ontving als dank een koffer vol boeken. "Hartstikke leuk natuurlijk", zegt de Geldropse schrijfster met een glimlach. "Maar veel belangrijker vind ik het, dat ik met mijn verhaal kan bijdragen aan een stukje bewustwording van de vluchtelingenproblematiek en een steentje bij heb gedragen aan de bouw van de mini bibliotheken."

Inmiddels is Olga begonnen aan een boek voor pubers met leesproblemen. Uitgeverij van Tricht brengt het eind maart op de markt. "Ook dit boek gaat over een vluchteling. Het wordt een avontuurlijk boek, maar wel een met humor."

'De rode koffer' is uitgegeven door Dato en heeft een harde kaft. Het kost € 14,95. Het is te krijgen bij Bruna, Bol.com en andere grote boekhandels. Het heeft schitterende illustraties van Carmen Groenefelt. Hare koninklijke hoogheid Prinses de Bourbon Parma schreef het voorwoord.